Tooji! Det er greit at du er homo ... Vi liker deg, berre ikkje provoser eller gjer noko folk kan bli støytt av!

Det verkar som at dette er refrenget som er gjengs blant folk flest, og ikkje minst andre kjendisbloggere, som Espen Hilton og Erlend Elias. Espen Hilton skriver i sitt blogginnlegg Vil du pule i kirken? at han ikkje skjønar kvifor seksuell likestilling skal foregå foran alteret i ei kirke, men det er jo nettopp det som er det geniale med Toojis video. Homofile får ikkje inngå ekteskap på lik linje med heterofile par, døra og vegen til alteret er stengt for likekjønna par, og ubetinga nestekjærleik og toleranse eksisterer ikkje i den norske kyrkja i dag. Videre synes eg Espen Hilton bommer når han kun fokuserer på at videoen handlar om å pule foran alteret, det er jo langt i frå det som er bodskapen i videoen. Og ja, eg skjønar at det kan provosere mange at Tooji "tek seg til rette" i det aller helligste vi har i norsk kultur, men det er nokok som heiter at målet helliger middelet - og i dette tilfellet har Tooji verkeleg lukkast med middelet, og med å få satt fokus på den norske kyrkja sin politikk, som faktisk er i strid med norsk lovgivning og til og med har fått unntak frå den. Det var svært så tilfredsstillande å sjå Tooji utfordre likestillingsombudet Sunniva Ørstavik på kvifor Kirka ikkje må forhalde seg til det same likestillingsregelverket alle andre må rette seg etter. Arild Rønsen sitt innlegg Fritt ord til Tooji tek dette på kornet etter mi meining, når han skriv om debatten rundt videoen, og at Tooji faktisk fortjener Fritt ords pris for å fronte bodskapen og meiningane han har.

I intervjuet med TV2 seier Tooji sjølv at videoen er skapt for å provosere og skape debatt, at den først og framst er eit oppgjer med religion i seg sjølv, eit oppgjer med religion som stemplar homofili som synd og skam, og som i mange land faktisk legitimerer tortur og drap på mennesker. Drap på mennesker som tilfeldigvis elskar ein av same kjønn.

Og ja, det er mykje som kan diskuterast og settast fingeren på i denne videoen, er han eit godt førebilete for unge usikre tenåringar når han viser sin perfekte kropp, er det nødvendig å seksualisere bodskapen som om homofili berre handlar om sex og ikkje kjærleik?... og så bortetter. Men då må vi ikkje gløyme at dette er ein musikkvideo, som er ein eigen sjanger og eit eige univers, der både musikken og bileta skal fange oppmerksemda, fenge, provosere og engasjere ... og alt dette på kort kort tid. Han meistrar verkeleg sjangeren musikkvideo.

Eg vil difor med dette innlegget applaudere Tooji for videoen - han har lukkast med å sette fokus på, og starte ein viktig debatt kring likestilling og like rettar, uansett legning og kjønn. Har han tråkka nokre fintfølande bloggarar og leiarar i den norske kirka på tærne ved å gjere dette, så er det ein bagatell i forhold til korleis kirka og religion har diskriminert og forfulgt minoritetar opp i gjennom historia. At den norske kirka i 2015 får lov til å fortsette å diskriminere, det er det som er skammeleg i denne debatten.

At videoen i tillegg har blitt sensurert og ligg bak innlogga område på YouTube, er etter mi meining også ganske hårreisande ... bar hud er altså mykje farlegare enn leik med våpen og livsfarlege stunts ... forstå det den som kan. 

 

Én kommentar

sassybesties

13.06.2015 kl.12:50

Bra skrevet!

Skriv en ny kommentar

Skeiv Pappa

Skeiv Pappa

39, Oslo

Skeiv Pappa, med to born frå eit tidligare heterofilt ekteskap. Kom ut av skapet i voksen alder. I denne bloggen vil eg dele tankar og hendingar frå mitt "nye liv" - om korleis det er å starte på nytt i voksen alder og kva det innebærer av sorger og gleder.

Kategorier

Arkiv

hits